Monday, July 27, 2009

Nasi Hadrul Maut


Kepada kawan-kawan...yang nak tau macamana nasi hadrul maut...tu dia..nasi yang menjadi kegemaran orang melayu di bumi mesir...harganya lebih kurang LE 9 ...@9genih[mata wang mesir]...nasinya yang menggunakan beras mati..nampak panjang..dan ayamnya yang bewarna keemasan@merah yang di bakar...nasi nie tak dak kuah macam gula cuma dia di makan dengan tomato yang telah di mesin dan bawang besar mentah....sedapnya.......

2 comments:

  1. woi sedap woi hg jgn tunjuk eklan depan ni,
    lama x kena. gaduh2 kena pi mesit plk. tapi kena spinggan puas nak hbis. mati.......... nak hbis spinggan.

    ReplyDelete
  2. NASI ARAB

    Bahan
    1 kg beras bathmati [basuh dan toskan
    1.5 liter air
    500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
    1 tin kecil kacang peas
    1 cawan kismis
    3 biji cili merah
    3 biji cili hijau
    1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
    1 pokok daun ketumbar ]
    3 s/b minyak
    5 s/b minyak sapi
    2 s/b serbuk jintan manis ]
    1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
    bawang goreng
    gula
    garam

    Bahan tumis
    5 ulas bawang merah ]
    3 ulas bawang putih ] mayang
    1 labu bawang besar ]
    3 cm halia ]
    2 inci kulit kayu manis
    3 kuntum bunga lawang
    5 kuntum bunga cengkih
    3 biji buah pelaga
    2 s/k jintan manis
    1 s/k jintan putih

    Cara
    1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
    2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
    3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
    4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
    5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
    6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori
    Sumber: http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1026374

    ReplyDelete